Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Gust iute sau dulce de paprika

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Plantele in alimentatie » Gust iute sau dulce de paprika

Gust iute sau dulce de paprika

Articol vizualizat de 8728 ori

        Paprika este un condiment de forma unei pudre fine, care provine din diverse varietati ale speciei Capsicum annuum, ce difera intre ele prin forma, marimea, gustul si culoarea fructelor. Acestea pot fi mici si rotunde ca in cazul varietatii cultivate in Spania sau conice ca in cazul celei unguresti.
        Capsicum annuum, originara din America de Sud este o planta tropicala. In Ungaria, Spania, Turcia, Yugoslavia si S.U.A, se cultiva diverse varietati de Capsicum annuum, adaptate la climele respective.
        Este o planta erbacee, erecta, ramificata, cu inaltimea de 1-1,5 metri. Ramurile de la baza plantei sunt adesea lignificate. Frunzele verzi-inchis pe fata si verde-deschis pe dos sunt asezate alternativ pe ramuri. Florile sunt albe, solitare si dau nastere fructelor numite la fel ca si planta. Acestia sunt verzi initial, apoi rosii devenind in ultima faza bruni sau violet in functie de varietate.
        Numai ardeii rosii sunt insa uscati si macinati pentru a obtine paprika. Industria alimentara utilizeaza pudra de paprika in unele sortimente de branza topita, carne procesata, bulion, chili-pudra, etc. Condimentul este utilizat nu numai pentru aromatizare ci si pentru colorarea in rosu, naturala, a unor sortimente de mancaruri.
        In functie de varietatea de Capsicum din care provine, pudra de paprika poate fi de culoare rosu-intens sau bruna. Gustul, de asemeni, variaza fiind dulceag la unele soiuri pana la foarte iute.
        La noi in comert exista doua soiuri distincte de paprika (boia de ardei): dulce si iute.
        Paprika isi pierde din gust, aroma si culoare daca este depozitata inadecvat, de aceea se recomanda pastrarea acesteia in cutii bine inchise, in locuri intunecoase, aerisite si uscate.
        In Ungaria este folosita in special la prepararea celebrelor "papricash" si "goulash". In Spania exista un sos cu un continut mare de paprika numit "chorizos", cunoscut in intreaga lume.
        Multe sortimente precum garnituri, salate,sosuri, branzeturi, preparate din carne afumate sunt aromatizate si colorate cu acest condiment. In unele regiuni, paprika este folosita si la colorarea dressing-urilor pentru salate.
        Pe langa proprietatile sale culinare, ardeiul iute are si efecte terapeutice printre care cel mai puternic fiind acela de stimulare a intregii activitati digestive.
        Poate fi utilizat si extern in cazul unor afectiuni precum: reumatism, crampe musculare sau lumbago. Unii specialisti recomanda tinctura de ardei iute ca adjuvant in tratarea alcoolismului cronic. Are efect afrodisiac.
        Nu se recomanda consumul de paprika iute in cazul afectiunilor cardiace, alergiilor, astmului sau hipertensiunii arteriale.


Imagini Gust iute sau dulce de paprika


Fructele de paprika difera in functie de varietate

Bautura ungureasca de paprika

La Budapesta exista standuri intregi unde se comercializeaza diverse soiuri de paprika

Paprika iute si dulce

Pasta de paprika din comert

Sapun cu aroma de grapefruit si cocos colorat in mod natural cu paprika

Exista varietati de Capsicum annuum cu fructe violet

Pudra se pastreaza in recipiente inchise, netransparente, in locuri intunecoase si uscate



Voteaza: Gust iute sau dulce de paprika


Punctaj:10
Voturi: 4
Vizite: 8728
                  


Comenteaza: Gust iute sau dulce de paprika

Nume:
*Email:
*Comentariu:

Articole similare :

Usturoiul, gustos si mai ales sanatos
        Usturoiul este o planta bulboasa, ce apartine ca si ceapa familiei Alliaceae. Este asemanator cu ceapa dar, spre deosebire de aceasta, bulbul usturoiului este impartit in mai multe segmente numite "catei". De obicei exista circa 8-10 catei intr-un bulb, asezati strans unul langa altul in jurul unui ax central si delimitati de o foita rigida colorata in alb-vioriu.