Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Ceapa, indispensabila in bucatariile din intreaga lume

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Plantele in alimentatie » Ceapa, indispensabila in bucatariile din intreaga lume

Ceapa, indispensabila in bucatariile din intreaga lume

Articol vizualizat de 5315 ori

        Ceapa este o leguma aromata, frecventa nu numai la noi ci in intreaga lume. Fie ca preparam o supa, o ciorba, o friptura inabusita, o tocanita sau o salata, instinctiv parca apelam intotdeauna la ceapa.
        Este o planta bulboasa, inrudita cu usturoiul care este cultivata, anual. Exista mai multe varietati, cele mai frecvente fiind cele cu bulb alb, galben sau rosu. Tulpina si frunzele verzi, goale in interior pot atinge o inaltime de circa 1 metru. Florile sunt mici, colorate in general in alb sau violet. Poate fi cultivata prin inradacinarea bulbilor sau prin insamantare.
        Atat bulbul subteran cat si frunzele sunt comestibile. Ele se utilizeaza in stare proaspata, bulbul putand fi insa consumat si dupa mai mult timp de la recoltare. Din acest bulb se obtine in industrie pudra de ceapa, care, la fel ca in cazul celei de usturoi se pastreaza in recipiente inchise, in locuri uscate, racoroase si se utilizeaza la prepararea mancarurilor.
        Aroma de ceapa este puternica, persistenta, cu o nota usor mai dulceaga comparativ cu cea a usturoiului. In momentul in care este curatata si taiata, de multe ori provoaca iritarea ochilor si lacrimarea. Pentru inlaturarea acestui inconvenient se recomanda taierea cepei sub apa sau pastrarea ei in frigider timp de 5-10 minute inainte de curatare si taiere.
        Ceapa este utilizata ca leguma si condiment la majoritatea mancarurilor: supe, ciorbe, tocanite, salate, sosuri, fripturi, placinte cu carne, crochete, etc. Este nelipsita in unele marinate si indispensabila in unele sortimente frantuzesti celebre precum: supa de ceapa, "coq au yin" sau "sauce soubise". In India exista sortimentul "do pvaza" care contine carne inabusita cu o cantitate de ceapa tocata, dubla fata de cea a carnii.
        Frunzele verzi de ceapa, aparute primavara sunt folosite in salatele verzi, de sezon in combinatie cu spanacul, ridichea sau salata verde.Acestea se utilizeaza in bucataria romaneasca la prepararea omletei alaturi de marar.
        Ca si compozitie, ceapa contine: proteine, zahar, celuloza, minerale (Na, K,P,Ca, Fe), vitamine (A, B si C), ulei esential si circa 80% apa.
        Uleiul esential, eteric, desi este prezent in cantitate destul de mica este de fapt cel responsabil de iritarea ochilor. Datorita substantelor continute, ceapa are si efecte terapeutice asupra organismului fiind: antiseptica, diuretica, expectoranta. Are efect de stimulare a digestiei odata cu efectul antiseptic la nivel gastric. Din acest motiv este utilizata ca si usturoiul pentru combaterea parazitilor intestinali. Unele studii precizeaza efectul stimulant asupra activitatii nervoase, a ficatului si inimii. Este utilizata ca adjuvant in diabet deoarece normalizeaza functia pancreatica.
        Are un efect general energizant asupra intregului organism ceea ce favorizeaza cresterea imunitatii acestuia.
        Extern ceapa este utilizata pentru diverse afectiuni ale pielii avand efect antistafilococic. Cataplasmele cu piure de ceapa sunt utilizate pentru vindecarea ranilor, acneei, muscaturilor de insecte , arsurilor, abceselor sau furunculozelor si hemoroizilor.
        In terapiile medicinale cu uz intern sau extern se recomanda utilizarea cepei in stare cruda intrucat prin fierbere, compusii acesteia se distrug in numar mare, scazand astfel eficienta utilizarii ei.
        Aroma sa dulce, slab picanta, de neinlocuit, precum si multiplele sale efecte de imbunatatire a sanatatii organismului uman o claseaza alaturi de usturoi in categoria celor mai frecvente legume-condiment din intreaga lume.


Imagini Ceapa, indispensabila in bucatariile din intreaga lume


Bulbi de ceapa alba

Frunze verzi de ceapa

Pudra de ceapa din comert

Aperitiv cu ceapa

Supa de ceapa cu vin alb

Ceapa este indispensabila in unele salate

Inelele ce ceapa prajita sunt decorative si delicioase

Floare de ceapa



Voteaza: Ceapa, indispensabila in bucatariile din intreaga lume


Punctaj:10
Voturi: 7
Vizite: 5315
                  


Comenteaza: Ceapa, indispensabila in bucatariile din intreaga lume

Nume:
*Email:
*Comentariu:

Articole similare :


Nu exista articole similare!