Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Aroma placuta si apetisanta de vanilie

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Plantele in alimentatie » Aroma placuta si apetisanta de vanilie

Aroma placuta si apetisanta de vanilie

Articol vizualizat de 10763 ori

        Alaturi de sofran si cardamom, vanilia este unul dintre cele mai pretioase condimente din intreaga lume. Vanilla fragrans este o planta nativa din Mexic unde este cultivata intensiv si in prezent, in scop comercial. In antichitate vanilia era folosita la fel de mult in special de popoarele de azteci care aromatizau cu vanilie "xocolatla"- o bautura regala din cacao, miere si vanilie.
        Pe langa utilizarile sale culinare vanilia este folosita si in industria parfumurilor, in aromoterapie, precum si la aromatizarea lichiorurilor si a unor sortimente de tigari.
        Vanilla fragrans este o orhidee tropicala ce se agata cu radacinile sale de trunchiul copacilor, hranindu-se cu seva acestora. Prezinta inflorescente lungi, in care florile galbene sau portocalii se deschid pe rand, cate una in fiecare zi, intreaga perioada de inflorire fiind de circa 2 luni. Aceasta planta nu poate fi crescuta in regiuni cu climat temperat decat in sere care reproduc cat mai bine mediul tropical. In aceste sere nu se cultiva in ghivece ci pe arbori exact ca in habitatul sau natural.
        In mod natural, polenizarea se realizeaza numai cu ajutorul albinelor mexicane si pasarilor colibri care, hranindu-se cu nectar sparg invelisul dur care separa pistilul de stamine.
        Oamenii de stiinta din Europa au incercat extinderea arealului acestei plante si in alte zone tropicale, incusiv in medii artificiale, create special pentru cultura lor. Acestia au reusit oarecum sa realizeze adaptarea plantelor, insa polenizarea nu s-a putut realiza pana in anul 1841 cand un fost sclav francez de pe insula Reunion, pe nume Edmond Albins a perforat invelisul separator, cu un betisor subtire de bambus. Acest procedeu, care imita modul natural in care pasarile colibri si albinele mexicane imprastie polenul orhideei Vanilla, s-a pastrat pana astazi. Floarea de vanilie produce in circa noua luni asa-numita "pastaie de vanilie" care contine semintele si care la inceput este colorata in verde. Aceasta se recolteaza in momentul in care capetele ei se ingalbenesc. Dupa recolta pastaile sunt spalate cu apa calda si uscate la soare, doua saptamani. Dupa evaporarea completa a apei si deshitratarea lor, pastaile sunt uscate in continuare inca doua luni, la intuneric. Dupa acest proces devin brun-inchis, usor uleioase si extrem de parfumate.
        Vanilia ca si condiment provine din aceste pastai, lungi de circa 20 cm ce contin semintele mici de culoare neagra. Peretii interni ai acestor pastai secreta o substanta galbena si vascoasa cu miros dulce, placut, destul de puternic. Vanilia originara din Madagascar si Mexic este cea mai calitativa, fiind considerata net superioara celei produse in Indonezia sau Tahiti.
        Industrial, prin filtrarea alcoolului prin pastaile tocate se obtine esenta de vanilie. Aceasta este destul de puternica fiind necesar utilizarea a doar cateva picaturi pentru aromatizarea deserturilor.
        Considerandu-se ca prin acest flux tehnologic, aroma vaniliei nu este chiar identica cu cea originala a pastailor, in Mexic, localnicii achizitioneaza si folosesc si astazi pastaile de vanilie. Ele sunt pastrate ca atare si inainte de utilizare sunt infuzate in jumate litru apa, timp de o ora . Acest extract proaspat este folosit, pastaia scoasa este uscata bine, apoi introdusa in zahar, la intuneric si refolosita. Zaharul in care se conserva vanilia, devine intens parfumat fiind folosit de asemeni la prepararea deserturilor sau bauturilor dulci.
        Tot din timpuri stravechi s-a descoperit ca vanilia are si un puternic efect afrodisiac. Acest lucru este confirmat in anul 1962, cand, conform unui studiu experimental desfasurat in Germania, un numar de 342 de subiecti au fost vindecati de impotenta in urma administrarii unor medicamente ce contineau extract de vanilie.


Imagini Aroma placuta si apetisanta de vanilie


Florile de vanilie se deschid cate una in fiecare zi

Pastai de vanilie

Pastaile de vanilie devin brun-inchis la finalul procesului de uscare

Vanilia este folosita in general la prepararea deserturilor

Fertilizarea artificiala se realizeaza cu ajutorul unui betisor ascutit de bambus

Produse destinate unei bai cu aroma dulce si relaxanta de vanilie

O seara de neuitat alaturi de vanilie



Voteaza: Aroma placuta si apetisanta de vanilie


Punctaj:10
Voturi: 26
Vizite: 10763
                  


Comenteaza: Aroma placuta si apetisanta de vanilie

Nume:
*Email:
*Comentariu:

      Comentarii:

    User: maria antonescu
    Data: 02-02-2009
    Comentariu: vanilia ,aroma dumnezeiasca!


Articole similare :

Aroma de coriandru
        Originar din Asia si Orient, coriandrul a fost valorificat si utilizat in bucatarie si medicina inca de pe vremea lui Hipocrate. In timpurile nostre este cultivat intens in : Rusia, Ungaria, India, sudul si nordul Amercii in special in Morocco.